Cum gestionăm teama copiilor de coronavirus?
Ca părinte, rareori mai apuci să ai frici personale. Întâi te gândești la copilul tău, să fie el în siguranță. Anxietățile noastre totuși există, fie că vrem sau nu, chiar dacă ne gândim că le putem controla. Ele transpar deseori iar copiii noștri le simt. Copiii noștri ne simt.
Ne-am gândit astfel că este important pentru comunitatea noastră de părinți să ne informăm cât mai corect asupra situației legate de COVID 19, să ne putem gestiona noi gândurile, acțiunile și fricile, să ne putem proteja și ajuta mai departe copiii.
Astfel, am invitat medicul specialist pediatru Roxana Hristianovici să ne povestească despre noul coronavirus și să ne transmită ce am putea face în plus, pe lângă măsurile de igienă atât de vehiculate. Ușor nu este în această perioadă de schimbări majore în rutina copiilor și a noastră, a adulților.
Știm cu toții că RUTINA este cea care aduce stabilitate copiilor, astfel că este de așteptat ca toate schimbările din programul uzual să îi afecteze pe copii – faptul că nu mai merg la grădiniță sau la școală, faptul că stau izolați în casă fără să iasă și să zburde în parc, contactul limitat cu alți oameni ș.a. Toate acestea pot naște stări de neliniște și anxietate la copii.
Este imperios necesar ca în această perioadă să păstram rutinele copiilor, să păstrăm orele dedicate activităților educative, intervalele de masă și de odihnă. Mai mult, este important să nu îi mințim și îi informăm corect, pentru a le alunga fricile.
RUTINA este cea care aduce stabilitate copiilor.
Dr. Roxana Hristianovici ne sfătuiește să le amintim de regulile de igienă importante, pe care să le urmăm în mod constant, în general, nu doar acum:
- strănutatul în cot și nu în palme, aruncatul servețelelor folosite la gunoi și nu pe diverse suprafețe,
- spălatul temeinic pe mâini cu săpun și nu doar cu apă,
- să nu ducem mâinile murdare la față
Singura regulă specială și necesară în această perioadă este IZOLAREA, pe care putem să le-o explicăm prin exemple sau jocuri de reacție în lanț / domino. Putem să le amintim că implicarea noastră contează, că izolarea este un act de conștiință socială, pentru că ne pasă de cei din jur și că este important să ne conformăm.
Este esențial să ne informăm copiii corect asupra lucrurilor care se întâmplă. Trebuie doar să fim atenți și să filtrăm informațiile în funcție de vârsta lor. Totodată este important să îi încurajăm să ne întrebe tot ce le stă pe suflet – să nu își creeze singuri scenarii incorecte, mai ales că imaginația poate fi foarte bogată, sensibil influențată de informațiile pe care le preiau din media.
Cifrele legate din rata de contagiune sau mortalitate nu sunt de transmis copiilor. Ar trebui ca noi înșine să acordăm o atenție suplimentară discuțiilor din casă sau la telefon care pot aduce panică – atât pentru noi înșine cât și pentru copii. Nu este cazul să le ascundem informații dar nici nu trebuie să hrănim panica.
Este posibil să observăm în comportamentul copiilor că vor dori să se joace ”de-a doctorul” mai mult. Putem încuraja acest tip de joacă – ar fi un bun deschizător de drumuri în a le răspunde și la întrebări nepuse dar clar simțite. Jocul de rol poate fi astfel o metodă de informare și de alungare a fricilor.
Singura regulă specială și necesară în această perioadă este IZOLAREA .
În această perioadă este important să avem grijă să nu le creem noi înșine traume prin îndemnuri incorecte – ”Dacă nu te speli pe mâni, faci Coronavirus!”. Trebuie să le explicăm faptul că trăim într-o țară civilizată, cu medici care ne pot ajuta dacă este nevoie, că există tratament pentru semnele acestui virus și vom reuși să trecem cu bine peste acest hop – cu ajutor de la noi prin izolare, prin întărirea sistemului imunitar, cu odihnă și rutină.
Dr. Roxana Hristianovici ne îndeamnă să nu călătorim (mai ales cu copii mici), să stăm cât putem de mult în casă și să evităm pe cât putem locurile publice. Chiar dacă nu sunt multe cazuri de infecție la copii, ei par a fi transmițători activi ai virusului.
Haideți să încercăm să vedem și partea pozitivă a izolării împreună cu familia – putem reface legături, putem da un telefon acolo unde nu putem oferi o îmbrățișare, putem să ne punem la punct cu lecturi de mult amânate, putem petrece timp prețios cu noi înșine și cu copiii noștri.
Implicarea noastră contează, chiar dacă ea acum presupune să stăm acasă!
Cu drag de copii și de educația timpurie,
Sursa foto – https://pixabay.com/