tabăra la grădiniță
Tabere

Tabăra la grădiniță prin ochii unui COPIL

Tabăra la grădiniță prin ochii unui copil capătă multe valențe, ca imaginea înmulțită dintr-un caleidoscop.

Tabăra este un fel de vacanță pentru cel mic, vacanță guvernată de ”libertate” – aceea departe de ochii propriilor părinți. Însă în spatele vacanței este atât de multă muncă, atât de multă creştere…

Copiii sunt nerăbdători să fie cu prietenii lor toată ziua şi toată noaptea iar socializarea într-un spațiu nou, care devine ”acasă” pentru o perioadă limitată de timp este diferită de socializarea de la grădiniță, la şcoală sau în parc.

În tabără copiii au de gestionat traiul în comun, exersează altruismul şi empatia, răbdarea şi compromisul. Este greu să stai într-o prietenie 24/7, este greu să îți împarți prietenii cu alți copii, este greu să ai jucăriile la comun şi să uiți de preferințele culinare de acasă.

tabara copii

CURAJUL e cuvântul de ordine pentru tabăra la grădiniță.

Totul se face cu curaj şi deschidere, curajul acela care îl ajută pe copil să încerce pentru prima dată ceva şi să mai crească puțin, curajul de a face câțiva paşi mai departe de casă şi de a-şi mai lărgi orizontul, curajul de a avea încredere totală în alt adult decât proprii părinți.

Se distrează în tabără, desigur! 🙂 Dar în tot acest timp îşi şi gestionează (aproape) singur bagajele şi resursele financiare, face alegeri singur sau cu ajutorul prietenilor, nu mai caută cu privirea aprobarea a unui părinte ci caută adânc în sufletul lui puterea deciziei şi asumarea urmărilor. Iar asta înseamnă muncă, muncă și iar muncă. Toate acestea înseamnă creştere și schimbare.

Schimbarea nu vine niciodată uşor, chiar dacă este bună. Schimbarea este ieşirea din zona de confort şi multora le este greu să aleagă această cale. În tabără însă luăm copiii pregătiți să îmbrățişeze schimbarea şi să o domine, ca surferul ce cucereşte coama unui val.

tabara 2 mai

Tabăra pentru un copil este despre a învăța să piardă şi să câştige cu recunoaștere și acceptare, despre a pune în plan secund cuvântul ”eu” şi de a cunoaşte în profunzime cuvântul ”noi”.

Tabăra la grădiniță este și despre a gestiona distanța față de părinți, de a nu se lăsa copleşit de dor sau de frici.

Când părintele trimite de acasă în tabără un copil, cel mic primeşte cadou o doză mare de încredere părintească, un combustibil atât de necesar zborului departe de cuib. Trimite un copil şi primeşte înapoi un om mai mare, care a muncit şi a învățat şi a trudit, pe aripi de vacanţă.


Citește și… Tabăra de vară prin ochii unui EDUCATOR


Cu drag de copii și de educația timpurie,

Alexandra Iftode, manager educațional TINY TOES, formator în educație, în formare ca psihoterapeut integrativ (la Institutul Român de Psihoterapie Integrativă)

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.