Tabăra de vară – 2 MAI, 2021
TABĂRA – cuvântul care poate speria sau încânta deopotrivă copiii și adulții. Pentru că tabăra este mai mult decât doar o vacanță sau o excursie într-un loc nou. Tabăra este un exercițiu de adaptare și un loc de creștere, atât pentru copii, cât și pentru parinți și educatori.
Cu inima plină de mândrie am încheiat cu succes TABĂRA DE VARĂ TINY TOES din acest an! A fost prima tabără organizată exclusiv de noi, la mare, la 2 Mai. A fost o tabără extraordinară din toate punctele de vedere – locație, echipă, activități, copii, relație cu părinții.
A ieșit bine pentru că am continuat RUTINELE cunoscute deja din programul zilnic, din toate punctele de vedere. Rutina este sfântă și este care care ne salvează, la sfârșitul zilei. Rutina dă siguranță și stabilitate copilului, rutina asigură succesul activităților și al programului, rutina stabilește și menține starea de liniște și bună funcționare a tuturor.
Imaginați-vă tabăra de vară în care te trezești când apuci, mănânci când nimerești, faci totul haotic, fără cap și fără coadă. Rezultatul nu poate fi altul decât dezastruos. Am fost foarte atenți la aceste aspecte și am menținut principalele intervale deja cunoscute pentru momentele principale ale zilei.
Nu ne-am abătut deloc de la program și ca urmare totul a mers ca uns! 🙂
În afară de rutine și de ”bucătăria internă” a echipei, RELAȚIA CU PĂRINȚII este printre aspectele care ajută tabăra de vară (sau dimpotrivă, îi pot pune piedici).
Nu sunt de ajutor nicicum telefoanele nenumărate și / sau accesul copiilor la tehnologie (la posibilitatea, deci, de a-și contacta părinții oricând doresc). Toate acestea înclină balanța de putere către părinți, nu către educator.
Copilul nu se va mai raporta la adultul de la tabăra ca entitate hotărâtoare, ci va suna acasă pentru sfat, consolare sau orice nevoie. Inevitabil se va produce o întrerupere în comunicare între educator și copil, chiar între educator și părinte (pentru că povestea unui copil cu privire la orice întâmplare va fi una subiectivă și raportată la sine, nu una care să privească întregul grup – element cheie în orice tabără).
ÎNCREDEREA dintre părințe și educator, COMUNICAREA în momentele cheie ale zilei cu întregul grup de părinți – acestea sunt lucruri care au uns mecanismul din tabăra de vară și au ajutat la funcționarea fără poticneli.
Noi am urcat poze în timp real și am marcat în cuvinte minime momentele cheie ale zilei, prin mesaje comune. Astfel, părinții au fost informați constant despre copiii lor, au stat liniștiți și nu a fost nevoie de întreruperi haoice de program pentru a răspunde la mesaje, telefoane sau apeluri video.
Tot dinspre părinți vine și ajutorul cu un BAGAJ bine făcut pentru copil. 🙂
Tabăra este cea care dezvoltă independența copilului, îl trimitem în tabără să își exerseze adaptabilitatea în alte medii, la grupuri noi și cerințe diferite față de mediul de acasă sau cel al școlii / grădiniței. Dacă bagajul nu va fi făcut împreună (părinte și copil) atunci practic îi reducem de la început șansa la independență – i-ar fi foarte greu dacă nu își va cunoaște propriile lucruri.
Totul însă se poate învăța cu pași mici, pe nevoia copilului! Dacă totuși a fost copleșit de alcătuirea unui bagaj, el oricum va fi ajutat de educatorii din tabără. (E adevărat că și aceștia au nevoie de etichete cu numele sau semne de recunoaștere pentru lucrurile unui copil – este greu să faci distincția între 10 prosoape de aceeași culoare de la aceeași firmă și poate fi frustrant pentru toată lumea. 🙂 )
Nu gradul de independență neapapărat stabilește dacă un copil este pregătit pentru tabără sau nu, ci starea sa emoțională. Însă și independența are un cuvânt care atârnă foarte greu în ecuația unei tabere reușite.
Copilul care este independent la baie, îmbrăcat / dezbrăcat, mâncat, etc. se va axa pe partea socială a taberei, pe distracție și descoperire. Acesta nu va fi încărcat de frustrări pentru că nu poate face o mulțime de lucruri și că este constrâns astfel să aștepte ajutor.
Copiii primesc ajutor în permanentă de la adulții din tabară, însă una este să ajuți, alta este să faci totul ÎN LOCUL copilului.
În tabără copiii își lucrează așteptările, frustrarea, comunicarea, independența, adaptabilitatea, relațiile sociale, toleranța, toate lucrurile care cer DESCHIDERE, curaj, implicare, participare activă, atenție.
Toate acestea sunt susținute de ECHIPĂ! Tabăra nu ar funcționa dacă echipa nu ar funcționa, dacă oamenii care țin frâiele nu cred în aceleași lucruri și nu au comunicare bună, dacă nu vorbesc aceeași limbă și dacă tratează în mod diferit situațiile și copiii.
Alegerea echipei pentru tabără este de fiecare dată un punct hotărâtor, care va defini traseul experienței.
Pentru adulții din tabără clar nu este o misiune ușoară. Tabăra înseamnă că ești alert 24 / 24 h, că nu ai niciun minut pentru tine și că nu poți spune ”stop joc”, că trebuie să ai nervii tari și să nu te lași copleșit de conflicte între copii, de lucruri care nu merg așa cum te așteptai. Trebuie să fii spontan și sa te poți readapta într-o secundă, trebuie să alegi ce este bine pentru copii și nu ce este ușor pentru tine ca adult. Trebuie să fii pregătit sa nu dormi bine 5-10 zile (cei mici se pot trezi pe rând noaptea pentru pipi, apă, dintr-un vis urât, pentru că au căzut din pat, pentru că le este dor), trebuie să fii disponibil și a doua zi apt pentru programul normal, indiferent de cum ți-ai petrecut noaptea.
Ca și pentru copii, tabăra de vară nu este o vacanță nici pentru educatori. 🙂 Este un loc în care și noi creștem și învățăm mai multe despre cum să fim și mai buni în ceea ce facem. Tabăra este un loc în care limitele noastre sunt testate, la fel și atenția, responsabilitatea și puterea de munca și concentrare. Iar toate sunt învăluite cu dragul de copiii pe care îi avem alături.
Tabăra de vară înseamă ore de pregătire în avans:
- cine cu cine stă în cameră și cu ce adult,
- trasarea programului și a rutinelor, meniului și activităților din timpul liber,
- discuții pe fiecare copil în parte cu nevoile specifice
- cum se vor aborda diverse situații care pot aparea
Tabăra presupune multă proiecție și proiectare, adaptabilitate extrem de ridicată și mare toleranță la stres, siguranța că toată lumea poate face ce face celălalt.
În fiecare seară am rezumat împreună ceea ce a fost peste zi, am tras concuziile necesare și am făcut planul pe ziua următoare. Ne-am rotit pe anumite responsabilități, astfel încât să nu creem dependențe ale copiilor de noi iar ei să se raporteze egal tuturor adulților din tabără.
Tabăra este o treaptă de urcat deopotrivă pentru adulți și copil. Ea trebuie să curgă natural, cu înțelegere din partea părinților și a educatorilor că fiecare copil se va adapta în felul lui.
Tabăra este locul acela minunat care te ajută ca adult să vezi unde are nevoie mai mare copilul de ajutor, cum poți face să îl ajuți să se ajute singur. La final aduci acasă un copil un pic mai mare, un copil cu zâmbet mândru pe față, un copil care va fi gata să își asume un pic mai multe responsabilități și care va fi învățat mai multe despre sine și viață.
Nu putem încheia decât cu MULȚUMIRI! Mulțumiri pentru copii și pentru părinți, pentru echipa din tabăra de vară și pentru cea rămasă ”acasă” (unde activitățile au decurs ca de obicei pentru copiii ce nu au fost pregătiți încă pentru a merge în tabără).
Cu drag de copii și de educația timpurie,
Alexandra Iftode, manager educațional TINY TOES, formator în educație