Tabăra de vară prin ochii unui EDUCATOR
Autocarul a tras in fața TINY TOES și familiile încep să apară una câte una, pregătiți de plecare în tabăra de vară. Copiii au emoțiile desenate în culori tari, pe fețele zâmbitoare. Părinții glumesc și râd, ținându-se puternici.
Am vorbit mult cu părinții înainte, am organizat toate detaliile (și câte ceva în plus) și le-am transmis să fie pregătiți să plece repede, să nu stea să facă din mână la autocar. Astfel ne-au ajutat să ne desprindem ușor din îmbrățișările îngrijorate, dar și pline de mândrie.
Nu e ușor nici pentru părinți să își trimită copiii la prima tabără din viața lor! Copiii nu le mai sunt atât de mici…
Cresc ei copiii, dar și parinții! E noutate și învățare pentru toți, în toate.
Nu-i lucru simplu cu tabăra de vară! 😊 Într-un fel o simte copilul, în alt fel părintele, în alt fel educatorul. Vacanță nu este pentru nimeni, cu certitudine!
Pentru educatori clar nu este vacanță. Dimpotrivă! Luați o zi obișnuită de grădiniță sau școală, adaugați și noaptea (deseori fără somn adevărat) și plusați cu gestionarea multor bagaje (fizice și emoționale). Non-stop pentru o săptămână întreagă!
Pregătirea din spate este complexă și de durată, începută cu muuuult înainte de săptămâna activă. Avem liste cu liste de pregătit și liste de cumpărat și liste cu copii și liste cu mesaje de transmis și liste cu termene și liste cu urgențe și liste cu împărțirea camerelor și liste cu programul coerent și liste și iar liste. 😊
Avem și pregătiri la pregătirile pentru tabără!
Organizăm câteva petreceri în pijamale și urmărim cu atenție fiecare copil în parte, să vedem împreună cine este pregătit și cine mai are de crescut nițel. Apoi povestim cu fiecare părinte în parte ce și-ar dori ca cel mic să fie pregătit de tabără, dar recomandăm să o aștepte pe următoarea.
Tabăra este despre independență și desprindere pentru copii. Reglajul trebuie făcut fin de către adultul însoțitor, acesta nu se ocupă doar de supraveghere, distracție și voie bună.
De exemplu, educatorul are de gestionat fie cereri prea dese de vorbit la telefon sau dimpotrivă, refuzul copiilor de a lua legătura cu cei de acasă. În toate trebuie să fie echilibru, iar educatorul este greutatea din talerul balanței.
În funcție de locație, educatorul are de luat în vedere diverse reguli de siguranță pentru cei mici. La mare nu e ca la munte, cum iarna nu-i ca vara. 🙂
Nu e ușor să fii responsabil pentru atâtea vieți iar asta este o responsabilitate ce apasă continuu psihicul.
Educatorul are de consemnat și de observat schimbările prin care trec copiii în tabără – unele sunt pozitive, altele poate nu. Există fel de fel de salturi emoționale și sociale, stagnări sau chiar regres. Se nasc prietenii sau se distrug iar educatorul trebuie sa fie acolo, mereu cu un sfat în buzunar.
Mulțimea de bagaje cu haine și reguli de trai în comun vine la pachet cu lecții despre propria organizare, igiena corporală și grija față de spațiul comun de locuit.
Dacă în prima zi toată lumea este confuză și nu știe nimic despre nimic, în zilele de final de tabără totul curge ca un dans bine repetat, coregrafiat cu multa trudă de educatorul din umbră. El trebuie doar să ghideze și să intervină la nevoie, să repare noaptea stricăciuni, ca mândria celor mici să crească, în tandem cu responsabilizarea.
Trebuie sa fii acolo non stop ca profesor, prieten, frate și soră, mamă și tată de vacanță, ghid, bucătar, psiholog, medic, profesor de înot sau schi, clown sau lup moralizator, un soi de om-orchestră care nu prea își permite să greșească. La final de săptămână răsplata sufletească este nemăsursabilă, relațiile sunt întărite, multe lecții noi sunt învățate iar temeliile creșterii copiilor sunt mai bine zidite.
Chiar dacă din poze poate părea așa (că sunt făcute fix la răsărit, când am mers să pregătim perimetrul pe plajă), dar tabăra nu este vacanță, am zis! 😊
Cu drag de copii și de educația timpurie,
Alexandra Iftode, manager educațional TINY TOES, formator în educație, în formare ca psihoterapeut integrativ (la Institutul Român de Psihoterapie Integrativă)