Pregătirea pentru schimbare - COVER
Activități

Pregătirea pentru schimbare începe cu copiii noștri

”BE THE CHANGE YOU WANT TO SEE IN THE WORLD” – Mahatma Gandhi

Acesta este citatul anului educațional 2020 – 2021 la TINY TOES, o continuare firească a devizei noastre de anul trecut – IMPLICAREA MEA CONTEAZĂ.

Cum implementăm aceste cuvinte? Cum facem pregătirea pentru schimbare în viitorul nostru și, mai ales, al copiilor noștri?

O facem prin propriile gesturi, cuvinte și acțiuni! O facem prin structurarea activităților astfel încât să permită direcționarea în acest sens. O facem prin materiale ce le arată copiilor ce înseamnă schimbarea, cine poate face schimbarea și cum o pot face ei înșiși.

O facem cu ajutorul părinților din comunitate care ne împărtășesc valorile și visurile pentru un viitor mai bun pentru copiii noștri.

Micii mei eroi - ed. Litera

CLUBUL DE LECTURĂ ne invită la o călătorie săptămânală pe urmele celor care au schimbat lumea, cu ajutorul cărților.

Astfel, am urmărit până acum poveștile lui Ghandi, Martin Luther King, Rosa Parks, Florence Nightingale, Ruth Bader Ginsburg, Greta Thunberg, Malala, Dior, Pasteur, Khalo, Nadia Comăneci și alții. Urmează multe alte nume care au pus bazele unei lumi noi de-a lungul istoriei, în diverse domenii.

Citim povestea, apoi ne jucăm și inventăm, să consolidăm ce am învățat:

  • am recreat un spital să devenim ca Florence Nightingale,
  • am făcut parada modei să reinventăm hainele și să descătușăm oamenii de obiecte constrictive pentru corp și mișcare, cum a făcut-o Coco Chanel
  • am pictat ca Frida Khalo,
  • am judecat cazuri în tribunalul lui Ruth Bader Ginsberg,
  • am urmarit speech-ul inspirațional al lui Martin Luther King la proiector.

Acestea sunt doar câteva exemple însă ne dorim ca ele să reprezinte secvențe de viață ce vor rămâne mereu în amintirea copiilor. Cei mici au participat activ, au înțeles mesajul că fiecare om contează și că doar un om, fie el mare sau mic, poate schimba lumea.

Pregătirea pentru schimbare - play pretend

Suntem schimbarea pe care o vrem în lume și atunci când lucrăm – avem materiale eco-friendly la raft și majoritatea crafturilor propuse sunt făcute cu materiale reciclate sau reciclabile.

Povestim adesea și facem eforturi să fim atenți și să nu irosim apa și curentul electric.

Până și în calendarul nostru de Advent avem sarcini care merg pe acest drum în pregătirea pentru schimbare:

  • reciclarea ambalajelor de Crăciun sau refolosirea lor
  • reciclarea bradului
  • atenția fată de mediu prin dăruirea lucrurilor pe care nu le mai folosim
  • prin dăruirea de experiențe sau cadouri utile versus consumerism ce poate fi evitat

Schimbarea pe care o vrem în lume nu se termină la TINY TOES sau acasă, ci în fiecare an iese din oraș. Anul trecut, cu ajutorul comunității noastre minunate, am reușit să ajungem de Crăciun cu cadouri într-un sat din Ploiești, pentru a dărui copiilor surprize – haine, jucării, rechizite, cărți ș.a..

Pregătirea pentru schimbare - craft din materiale reciclate

”FII SCHIMBAREA PE CARE VREI SĂ O VEZI ÎN LUME” înseamnă la TINY TOES implicare zilnică – de la atitudine și comportament față de copii, pănă la atitudine și comportament între colegi, față de mediu, față de comunitate.

Facem eforturi să fim transparenți și atenți la nevoile tuturor, să cumunicăm și să răspundem tuturor întrebărilor.

RESPECTUL este piatra de temelie pe care construim totul, puțin câte puțin, în fiecare zi.

Emoțiile și siguranța emoțională, siguranța personală, lupta împotriva bullying-ului fac parte din pregătirea pentru schimbare.

Visăm ca schimbarea aceasta să ajungă în sistemul românesc de învățământ, așa cum am reușit să facem în comunitatea noastră. Știm că nu este ușor, însă vedem pe copiii noștri cât de mult contează!

Cu drag de copii și de educația timpurie,

Alexandra Iftode, manager educațional TINY TOES

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.