Adevărul despre Moș Crăciun
Activități

Adevărul despre Moș Crăciun – copii de grădiniță

Sunt anumite subiecte pe care doar familia le poate aborda corect, în funcție de credințele și modul de viață al fiecăreia – religia, politica, adevărul despre Moș Crăciun și Iepurașul de Paște fac parte din categoria subiectelor sensibile. Pe toate acestea trebuie să le adresăm cu grijă în colectivitate, în cadrul activităților cu copiii.

Cu toate activitățile ancorate în realitate pe care le facem alături de copii în fiecare zi, există o vârstă când normalitatea se traduce prin magie, joacă, mister, zâne, moși crăciuni, elfi și alte personaje de basm – această vârstă este COPILĂRIA.

Magia lui Moș Crăciun

Așadar, care este adevărul despre Moș Crăciun?

Pentru noi, la TINY TOES, răspunsul este simplu și complicat în același timp. 🙂

Nu e locul nostru să intervenim când vine vorba de adevărul despre Moș Crăciun – nici să spunem că există, nici să spunem că nu există!

Respectăm ce decide fiecare familie în parte!

Atunci când suntem întrebați răspundem tot cu o întrebare: ”Dar tu ce crezi?” Mai departe copiii pot dezbate iar noi putem ghida discuția astfel încât să nu distrugem mitul nimănui.

Cine este Moș Crăciun

Legende cu rădăcini despre Moș Crăciun

La TINY TOES și de Crăciun sărbătorim multiculturalismul, povestim despre tradiții despre Moș Crăciun din lumea întreagă și încercăm să aflăm de unde izvorăște fiecare poveste. Descoperim împreună că toate au același miez, au morală despre bunătate, dăruire, empatie, compasiune.

Suntem diferiți dar suntem toți la fel în lumea asta mare – chiar dacă la noi Moș Crăciun se mai numește și Moș Gerilă, sau Mama Tinga Tinga în Camerun, Santa Claus în America, Pere Noel în Franța, Ded Moroz și Snegurochka în Rusia, La Befana în Italia, sau Jultomptem în Suedia și Los Reyes Magos în Spania. În toate culturile se găsește adevărul despre Moș Crăciun. 🙂 Povestea are mereu aceeași rădăcină – legenda unui bătrân cu suflet bun, care tot anul meșterea jucării iar în jur de 25 Decembrie le dăruia copiilor.

La bază, Moș Crăciun este inspirat din personajul Sfântului Nicolae din Myra, episcop creștin renumit pentru bunătatea lui și pentru faptul că împărțea cadouri săracilor.

Clement Clark Moore, un pastor american, este ”vinovat” de imagjnea lui Moș Crăciun de-acum. El a publicat în anul 1823, într-un ziar la New York, un poem care îl prezenta pe Sfântul Nicolae ca pe un personaj simpatic, dolofan și zâmbitor, care împarte cadourile din sania sa trasă de reni. Poemul devine celebru și tradus în toată lumea.

În 1860, cotidianul Harper’s Illustrated Weekly publică un desen al lui Moș Crăciun, îmbrăcat într-un costum roșu ornat cu nasturi negri și cu o curea din piele, așa cum îl cunoaștem și noi acum.

Moș Crăciun original

Așadar la TINY TOES căutăm să ajungem cât mai aproape de adevărul despre Moș Crăciun din spatele legendei, dar niciodată nu o să stingem magia din sufletul copiilor. Ei vor afla oricum la un moment dat, atunci când mintea lor va fi pregătită pentru adevăr. Iar adevărul acesta este cel mai bine să îl afle în sânul familiei.

Nu invităm Moși Crăciuni costumați care să ofere cadouri copiilor ”cuminți” și nu ne folosim de Moș Crăciun toată luna Decembrie ca să obținem ce ne dorim de la copiii noștri. Moș Crăciun nu este un evaluator de comportamente, nu este un instrument de pedeapsă sau unul de oferit cadouri.

Moș Crăciun este o poveste frumoasă, care așa trebuie să rămână. În comunitatea noastră, punem mare preț pe tradițiile de Crăciun – ascultăm colinde și împodobim bradul, citim povești de sezon și punem sub brad cadouri pentru copii și pentru părinți.

Cu toții devenim mai deschiși către magie de Sărbători, ne bucurăm de bucuria celor mici, și suntem recunoscători că facem parte din ea. Există o vârstă pentru orice iar copilăria este vârsta imaginației debordante.

Ascultați cu grijă poveștile celor mici și ghidați-i înspre adevăr încet, cu pași mărunți – vor ajunge acolo când vor fi gata. Să aveți grijă în schimb ca încrederea copiilor în voi, părinți, să nu fie știrbită!

Adevărul despre Moș Crăciun

Cu drag de copii și de educația timpurie,

Alexandra Iftode, manager educațional TINY TOES


Sursa foto – pixabay

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.